Indicatii si recomandari


Pacientele care apeleaza la aceasta interventie sunt acele femei carora volumul excesiv al sanilor le determina probleme de sanatate (dureri ale spatelui si gatului, deformari ale coloanei vertebrale).

In cazul pacientelor tinere, aceasta procedura este recomandata numai dupa pubertate, atunci cand glanda mamara isi opreste cresterea fiziologica in volum. In cazul asimetriilor mamare inainte de inceperea operatiei exista o serie de tratamente care trebuie intrerupte. De asemenea, aceasta nu se va efectua in perioada menstruatiei sau dupa nastere. Este absolut necesar ca inaintea operatiei sa se efectueze o serie de examene paraclinice atat analiz de sange cat si imagistice, cu scopul de a preveni potentiale complicatii. Mai este necesar tot in acest sens ca pacienta sa declare orice afectiune de care sufera/a suferit in prealabil, de asemenea secretia lactata poate fi afectata

Operatia in sine dureaza cateva ore, in jur de 3-5 la numar. Pacienta se va afla sub supraveghere medicala de specialitate in prima zi. Aceasta operatie presupune existenta postoperatorie a unor cicatrici, care se vor vindeca in timp. Vindecarea completa necesita 45 zile, timp in care sunt necesare controale periodice.

Sunt contraindicate eforturile fizice mari, mişcarile ample ale bratelor (tenis, inot, fitness), ridicarea de greutati sau dormitul pe burta, precum şi practicarea oricarui sport de performanta. Timp de aproximativ o luna dupa operatie este utila purtarea unei bustiere elastice.

Complicatii


Deşi este o interventie complexa şi de durata, nu exista complicatii semnificative. Totuşi, orice interventie chirurgicala presupune anumite riscuri, acestea fiind direct proportionale cu varsta şi starea de sanatate a pacientei.  Aceste riscuri vor fi evaluate in mod individual, printr-un control preoperator riguros.

Costul interventiei de reductie mamara este de 2900 euro.