Descriere


In general, exista 3 tehnici de incizie in functie de aspectul particular al sanilor. Procedura cea mai des folosita este in ridicarea sanilor prin incizie sub forma de ancora denumita si T inversat.

A doua tehnica de ridicare, mai putin folosita, poarta numele de incizie tip "lollipop" iar ultima si cea mai rar folosita este incizia periareolara (taietura doar in jurul areolei).

In cazul inciziei sub forma de ancora, prima taietura se face in jurul areolei, a doua coboara de la marginea inferioara a areolei in santul submamar, iar a treia este plasata orizontal sub san. Se excizeaza tegumentul in exces, areola si mamelonul sunt mutate in locul nou. Se face decolarea glandei de pe muschiul pectoral si se fixeaza cu fire neresorbabile.

Deoarece conditiile generale prezentate mai sus nu corespund in totalitate decat procedurilor clasice de lifting mamar, in randurile de mai jos vom detalia cazurile particulare pe care le puteti lua in considerare atunci cand va decideti sa efectuati o operatie de ridicare a sanilor.

In afara de liftingul mamar clasic, chirurgia estetica pune la dispozitiei in functie de particularitatea fiecarui caz si alte metode complementare de ridicare a sanilor.

Astfel, femeile cu diferite volume si grade de ptoza mamara au mai multe metode de lifting si remodelare a sanilor.

Lifting cu implant silicon


Metoda liftingului cu implant silicon este ideala atunci cand aveti sanii mici si lasati. Odata cu inaintarea in varsta, unele femei devin nemultumite de aspectul si reducerea volumului sanilor. Daca va aflati in aceasta situatie puteti alege combinatia lifting mamar - implanturi din silicon.

De retinut este ca in unele cazuri de ptoza mamara cu grad scazut, pacientele care doresc marirea si ridicarea sanilor pot opta doar pentru introducerea de implanturi mamare, fara a mai fi necesara operatia de lifting mamar.

In prima etapa a operatiei chirurgul estetician va efectua reductia tesutului din partea inferioara a sanului si va crea un buzunar, conform marcajelor efectuate preoperator.

Cantitatea de piele care se excizeaza de sub areola trebuie coroborata cu marimea implantului si de cele mai multe ori este redusa. Daca este cazul, glandele mamare vor fi remodelate pentru ca sanii sa fie ridicati si umpluti corespunzator, respectiv sa capete simetrie.

A doua etapa a operatiei continua prin plasarea implantului sub muschiul pectoral.

Datorita faptului ca pacientele ce recurg la operatia de lifting mamar au o piele inelastica ce favorizeaza ptozarea, implanturile alese au de obicei volume reduse.

In ceea ce priveste metoda de introducere a protezelor, trebuie spus ca cel mai bun loc este sub muschii pectorali, deoarece plasarea sub glanda mamara are ca rezultat lasarea sanilor in timp.

A treia etapa se realizeaza prin decuparea si mutarea areolei din partea inferioara a sanului lasat, in partea superioara.

Cu aceasta ocazie, mameloanele vor fi remodelate la dimensiunea stabilita inainte de operatie si asezate simetric. Aceasta operatiune se efectueaza dupa caz, deoarece in unele situatii este necesara redimensionarea unui singur mamelor, alteori a ambilor. In cazuri mai rare, nu se justifica aceasta operatiune iar areolele raman asa cum au fost initial.

A patra etapa consta in ridicarea si remodelarea sanului peste implant. In final, operatia se inchide cu fire neresorbabile.

Lifting cu reductie mamara


Metoda liftingului cu reductie mamara reprezinta o varianta alternativa a mastopexiei mamare clasice, fiind ideala pentru sanii foarte mari, grei si lasati.

Operatie complementara liftingului, reductia mamara este o procedura de micsoare a sanilor ce vine in sprijinul femeilor afectate de volumul excesiv al bustului. Aceste paciente isi doresc si au nevoie nu doar de o ridicare a sanilor, ci si de o reducere a volmului si greutatii acestora. Practic, aceasta metoda se compune din cele doua operatii (lifting si reductie) si are ca rezultat ridicarea si redimensionarea sanilor la volumul si aspectul estetic dorit.

Inainte de operatie va recomand sa urmati urmatoarele indicatii:

 • Analize de laborator
 • Ecografie mamara sau mamografie
 • Nu beti si nu mancati inainte cu 6 ore de la operatie
 • Intreruperea aspirinei, AINS, a anticonceptionalelor (inainte cu 2 saptamani)
 • Intreruperea fumatului inainte de operatie cel putin cu 1 - 2 saptamani inainte

Operatia se face in afara ciculul menstrual, astfel ca programarea trebuie calculata cu atentie

Post-operator

Costuri interventie

Operatia de ridicare a sanilor necesita un timp relativ scurt de recuperare. In primele zile se poate resimti o usoara durere sau disconfort, insa aceastea vor disparea treptat si mai rapid daca urmati sfaturile doctorului.

Imediat dupa operatie se recomanda urmatoarele:

 • Tratament cu antibiotice si analgezice
 • Reluarea activitatiilor normale dupa 1-2 saptamani, iar cele precum sportul dupa 1 luna
 • Firele se scot la 2-3 saptamani
 • Purtati bustiera speciala timp de 2 luni
 • Evitarea expunerii la soare si la solar timp de 1 an

Procedura costa:

 • Lifting mamar simplu 2800 euro
 • Lifting mamar impreuna cu reductie mamara 4800 euro
 • Lifting mamar cu implant de silicon de la 3700 la 4500 euro